'Her şeyin üstesinden geleceğiz'

Turizmciler ve Alanya yerel yöneticileri turizm istişare kahvaltısında bir araya geldi.

'Her şeyin üstesinden geleceğiz'

Turizmciler ve Alanya yerel yöneticileri turizm istişare kahvaltısında bir araya geldi.

10 Şubat 2017 Cuma 20:22
'Her şeyin üstesinden geleceğiz'
Alanya’ya yeni atanan Kaymakam Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkanı ve aynı zamanda Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkanı Adem Murat Yücel, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Skal Alanya Dönem Başkanı Mehmet Nedanlı ve acente temsilcileri Kleopatra Plajı’nda bulunan Filika Restoran’da kahvaltıda bir araya geldiler. Buluşmada, turizmin içinde bulunduğu durum, turizm güvenliği ve yurt dışındaki Türkiye algısı, turist aldığımız ülkelerdeki son rezervasyon durumları ve Alanya’da yapımı devam eden teleferik projesi konuşuldu.
KİM NE DEDİ?
Kaymakam Mustafa Harputlu: Alanya turizminin içinde bulunduğu tabloyu gerçek sahiplerinden öğrenmek güzel. Sizlerle yaptığımız görüşmelerde ve konuşmalarımızda güvenlik konusun ön plana çıktığını gördüm. Alanya’daki tecrübeli turizmcilerimizle ve çalışanlarımızla herşeyin üstesinden geleceğimize inanıyorum. Alanya’mızın diğer bölgelere göre çok fazla artısı var. Alanya’yı gelip görenler, buradaki sıcaklığı hissedenler herşeye rağmen yeniden gelmek istiyorlar.
“RUSLAR ÜLKEMİZDEKİ HİZMET KALİTESİNİ ARIYORLAR”
Belediye Başkanı Adem Murat Yücel: Güvenlik sadece bizim sorunumuz değil global bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Alanya medeniyetlerin bir arada huzurla yaşadığı bir şehir. Bu özelliğiyle gurur duyuyoruz. İskandinav ülkelerinden senelerce yüzde 3-4-5’lerle zorlanarak kazanılan artışlar 2016 içerisinde neredeyse yüzde 50-60 oranında düştü. Bu durumu toparlamak belirli bir süre zor olacak. 2016 yılında politik nedenlerle ülkemize gelemeyen ve başka ülkelere seyahat etmek zorunda kalan Ruslar, hizmet kalitesini, Türk misafirperverliğini ve sıcaklığını hiçbir ülkede göremediklerini söylüyorlar.
“GAZİPAŞA’DA APRON VE OTOPARK GENİŞLEYECEK”
Gazipaşa-Alanya Havalimanı ülkemizde uçuş hareketliliği anlamında ilk 10’a girmeye başladı. Tur operatörleri, acente temsilcileri ve misafirler bu havalimanımızın maddi ve zaman kazanımı anlamında önemini anlamaya başladı. TAV yetkililerimizle yaptığımız görüşmede talebe göre apron ve otopark genişletme çalışmalarını zaman içinde yapacaklarını söylediler.
“İÇKALE GOLF ARABALARIYLA GEZİLECEK”
Teleferik çalışmalarımız devam ediyor. 1 Mayıs tarihinde teleferik faal hale gelmiş olacak. Tur otobüsleri Kaleiçi’ne girmeyecek. Turistler İçkale’de golf arabalarıyla dolaşacak.
“ANTALYA 8 MİLYONA ULAŞABİLİR”
ALTİD Başkanı Burhan Sili: İnsanların yaşamını yitirdiği bir dönemdeyiz ve hepimiz çok üzüntülüyüz. 2-3 yıl içinde yavaş yavaş eski günlerimize döneceğimize inanıyorum. Umudumuzu kaybetmemeliyiz. Ülkemize gelecek olan misafir sayılarının da geçen yılın üzerine çıkacağını tahmin ediyorum. Geçen yıl 6 milyon 400 bin Antalya özelinde misafir ağırladık. Herşey yolunda giderse bu yıl 8 milyona ulaşabiliriz. Önemli olan uçakların iptal olmaması.
“EL ELE DAHA İYİ SONUÇLAR ALIRIZ”
Skal Alanya Başkanı Mehmet Nedanlı: Yerinde tanıtımı önemsiyorum. Alanya’da yaşayan yerli halkla bağı olan yabancılar herşeye rağmen buraya gelmeye devam ediyorlar. Alanya’mıza gelen yabancı misafirlerimizi memnun ettiğimiz sürece en önemli tanıtım çalışmasını yapmış olacağız. Özellikle kolluk kuvvetlerimizin turizmcilerimizle ve halkımızla el ele vererek daha iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum.
“2015 RAKAMLARINA ULAŞMAK ZOR”
Levent Danışman (Der Touristik): Alman, İskandinav ve Orta Avrupa pazarına hitap ediyoruz. Almanya pazarında son iki haftadır toparlanma var. Orta Avrupa güzel başladı. Alanya ve Alanya esnafı için çok önemli olan İskandinav pazarı ise ciddi şekilde ekside başlayacak. Genel anlamda, kötü geçen 2016’ya göre iyi fakat 2015 rakamlarına ulaşmak kolay olmayacak.
“SAHİL BÜFELERİ ALTİD’DE KALMALI”
Cengiz Topçu (Egzotik Tourism): Sahillerimizin güvenliği ve denetimi çok önemli. Son dönemde çıkan bazı söylentiler var. Sahillerde bulunan büfelerin denetiminin her zaman kurumsal işleyişe sahip olan ALTİD’de kalmasını talep ediyoruz.
“KOLTUK KAPASİTESİ ARTTIRDIK”
Hüseyin Darı (Peninsula Tourism) : Bulgaristan’dan Batı Avrupa’ya kadar birçok pazara hitap ediyoruz. Geçen yıl tüm pazarlar düşüşteyken artıda olan Ukrayna’dan yine benzer beklentiler içindeyiz. Hollanda ve Almanya rezervasyonları sakin seyrediyor. 2016’ya göre Slovakya ve Romanya’da artış gözlemliyoruz. Bu iki pazarda geçen yıl büyük ölçüde kan kaybetmiştik. Arnavutluk, Makedonya ve Kosova’da koltuk kapasitesini arttırdık. Bu pazarlarda 2015 rakamlarını geçmeyi hedefliyoruz. Bu sene en kötü pazarlarımız arasında Sırbistan ve Çek Cumhuriyeti yer alıyor.
“ALANYA DİZİSİ REZERVASYONLARI ETKİLER”
Terhi Alanya (Detur): İskandinavya pazarından ilk uçağımız bugün geliyor. Bölgemiz için güzel bir haber bu fakat İskandinavya pazarından bu yıl büyük beklentilerimiz yok. Çok zor bir pazar. Sonbaharda Alanya’da çektiğimiz dizi film Finlandiya Fox TV’de yayınlanacak. Bu dizinin talepleri olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum.
“NORVEÇ PAZARI SON 10 YILIN EN KÖTÜSÜ”
Tamer Koç (Tivrona): Ana pazarımız Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 80’lere varan düşüş vardı. Önümüzdeki yıl az da olsa bir hareketlilik olacaktır. TV’lerde gösterilen ülkemizle ilgili olumsuz haberler büyük yankı buluyor ve rezervasyonları olumsuz yönde etkiliyor. Normal şartlarda şubat ve mart aylarında 90 dolayında spor grubu getiriyorduk fakat son gelişmelerle bu grupların tamamına yakınını 2016’da kaybettik. Son 10 yıl içinde özellikle Norveç pazarında en kötü yılımızı geçirdik. 2018-2019’a kadar yavaş da olsa bir gelişme bekliyoruz.
“İSTİHDAM OLUŞMAZSA GÜVENLİK SORUNU BAŞLAR”
Şükrü Bingöl (Kilit Global): Geçen yıla nazaran yüzde 50’lik bir kaybımız var. Alman pazarı çok iyi gitmiyor. Eminim ki misafirlerimiz şu anda bekleme halinde. Rus pazarının açılmasıyla Alanya’nın biraz olsun rahatlayacağını düşünüyorum. Özellikle Alanya’nın doğu bölgesinde bulunan otellerin bir kısmının açmayacağını düşünüyorum. Yeterli istihdamın oluşamaması da güvenlik kaygılarını meydana getiriyor ve bu konuda uyarıda bulunmak istiyorum.
“İSKANDİNAV PAZARI SIKINTILI”
Adnan Erdemir (Tan Tur-TUI) En büyük pazarlarımızdan birisi olan Almanya aynı zamanda 2017 yılı için en umutlu olduğumuz bir pazar. Son 10 gündür geçen yılın rakamlarını yakaladık. Güvenlikle ilgili bir sıkıntı olmadığı sürece rezervasyonların artarak devam edeceğini umuyorum. Yaşadığımız tecrübeler buna işaret ediyor. Hollanda, Polonya ve Belçika pazarlarında da çok ciddi artışlar olmasa bile hareketlilik var. Tabi değerlendirmelerimizi 2015’e göre değil 2016 yılına göre yapıyoruz. Alanya’yı en çok besleyen pazarlardan biri olan İskandinav pazarında sıkıntı var. Güvenlikle ilgili sorunlar ortadan kalktığı sürece satışlar her zaman yukarıya doğru ilerleyecektir. Rus pazarındaki beklenti 2015 rakamlarının üzerinde.
“RUBLE-DOLAR PARİTESİ BİZİ ETKİLİYOR”
Efe Ünal (Kilit Global Rus-Balkan-Baltık): Sırbistan’dan misafir değil rehber dahi alamıyoruz. Rus pazarındaki beklenti çok büyük fakat satışlardaki yoğunluk aynı yönde değil. Bunun iki sebebinden birisi güvenlik, diğer ise Rusya’daki ruble-dolar paritesindeki dengenin sağlanamaması.
“AVRUPA’DAKİ ALGIMIZ KÖTÜ”
Serkan Karakaya (Astral Tourism): İskandinav pazarlarında sürekli bir düşüş var. Bu yıl da geçen yıldan pek farklı olmayacak. Halkımız ve turizmcilerimiz ellerinden gelenin en iyisini misafirlerimiz için yapıyorlar fakat ülkemizin Avrupa’daki görünümü, algısı tüm güzellikleri ortadan kaldırıyor. Umarım herşey yolunda gider ve sezon içerisinde bir toparlama yaşarız.
“DEĞİŞİM ALANYA’DAN BAŞLAMALI”
Hüseyin Onat Cihanoğlu (Anex Tour): Anex Tour Almanya olarak ülkemiz için umarım başarılı oluruz. Türk turizminde Alanya’nın yeri çok önemli. Deniz, güneş ve kum üçlüsü vazgeçilmezimizdi. Artık işin içerisine güvenlik de girdi. Güvenlik sorunu yaşamadığımız süreçler içinde rezervasyonların arttığını hep birlikte görüyoruz. Değişimin Alanya’dan ve bu sezondan başlamasını ümit ediyorum.
“BAŞARININ FORMÜLÜ: GAZİPAŞA-ALANYA HAVALMANI”
Soner Erdoğan (LTS Tourism): Üç hafta kadar önce büyük bir İspanyol şirketle birleşmemiz oldu. Güney Amerika ülkelerinden rezervasyon almaya başladık. Geçen yılı yüzde 3’lük artışla kapamıştık. Bu yılki hedefimiz daha da yüksek ancak Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nın daha etkin kullanımıyla başarının artacağına inanıyorum. Havalimanının tanınırlığının arttırılması Antalya’daki diğer bölgelere nazaran avantajımızı artıracaktır. Bu konuda yoğun çalışmalar yapılmalı.
“2016 KAYBIMIZ YÜZDE 30”
Levent Candan (Corendon):  14 uçağı olan şirketimizin Gazipaşa-Alanya Havalimanı için çalışmaları var. Yeni sezonun daha olumlu geçmesini temenni ediyorum. 2016 yılında yüzde 30’luk bir kaybımız oldu.
“BALKAN PAZARINDA YÜZDE 10 ARTIŞ VAR”
Yüksel Çiçek (Mina Tourism): Türkiye’nin büyük sorunu güvenlik. Bu sorun çözüldüğünde herşey çözülecek. 2016’da çalıştığımız pazarlardan Baltık’ta artış var. Estonya ve Letonya’da satışlar iyi. Balkan pazarında yüzde 10 artış var. İngiltere pazarı geçen yıl ile aynı seyrediyor. Genel anlamda 2015’i yakalayamayız fakat satışlarımız 2016’dan daha iyi olacak.
“SATIŞLAR DÜŞÜK SEYREDİYOR”
Ufuk Bozkurt (Summer Tour): İskandinav ülkelerinden yüzde 70 oranında Gazipaşa-Alanya Havalimanı’na uçuş düzenliyoruz. 2017 için de bu planlamamızı devam ettiriyoruz fakat satışlar düşük seyrediyor.
Son Güncelleme: 10.02.2017 20:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81