Alanya TSM, vereme karşı bilgilendirecek

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, '70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası' nedeniyle eğitim semineri düzenliyor.

Alanya TSM, vereme karşı bilgilendirecek

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, '70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası' nedeniyle eğitim semineri düzenliyor.

05 Ocak 2017 Perşembe 00:22
Alanya TSM, vereme  karşı bilgilendirecek


Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, '70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası' nedeniyle Sağlık Personellerine tüberkülozda güncel konulu bilgilendirme ve eğitim semineri düzenliyor. Prof. Dr. Ergün Tozkoparan ve Dr. Mevlüt Sönmez tarafından verilecek olan Bilgilendirme ve Eğitim Semineri, bugün saat 14.00'de Toplum Sağlığı Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleşecek.

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi'nin duyurusunda ise şu ifadeleri kullandı:
vVerem (tüberküloz) hastalığı, “Micobacterium tuberculosis” basili tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Geleneksel olarak her yıl ocak ayının ilk pazar gününden başlamak üzere düzenlenen, halkımızın verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amaçlayan "70. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası" 01-07 Ocak 2017 tarihleri arasında düzenlenmektedir.
Tüberküloz (TB), insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olup halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. Tüberküloz, 2015’te dünya genelinde en çok ölüme yol açan 10 nedenden birisidir ve 2015 yılında 1,8 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir.
Dünyada tüberküloz kontrolü için DSÖ tarafından küresel bir kontrol programı, ülkemizde ise aynı standartlarda bir Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı uygulanmaktadır. Bakanlığımız ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde tüberküloz kontrol hizmetlerini sürdürmektedir.
Ülkemizde tüberküloz hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara ulaştırılmaktadır. Tüberküloz hastalığına yakalananların aileleri ve diğer temaslıları da verem savaş dispanserlerine davet edilerek ücretsiz muayeneleri yapılmaktadır. 2016 yılında tüberküloz kontrol hizmetlerinin daha etkili yürütülmesi amacıyla; yutulması ve kullanımı zor olan ilacın yerine granül şeklinde suda eritilerek kullanılan ilaç hastalarımızın kullanımına sunulmuştur.
Ülkemizde tüberküloz hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. DGT uygulamasında hasta tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.
Yürütülen başarılı tüberküloz kontrol çalışmaları neticesinde DSÖ kriterlerine göre tüberküloz insidansı yüzbinde 20’nin altına düştüğü ve diğer kriterleri sağladığı için ülkemiz eliminasyon fazına girmiştir.
• Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kâğıt mendille kapatınız. Kâğıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırınız.
• 2-3 haftadan uzun süren ve antibiyotik tedavisi ile iyileşmeyen öksürük varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
• Hastalandığınızda düzenli ilaç kullanımı ile veremi durdurabilir ve sevdiklerinize bulaşmasını önleyebilirsiniz.
Son Güncelleme: 05.01.2017 00:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81