Alanya kültürünü dünya tanıyor!

Litvanya’nın Siauliai (Şouli) şehrinden gelen 4 el sanatı ustasına, Alanya Belediyesi Sandık Emini Kayhanlar Evi El Sanatları Merkezi’nde, Alanya ipeği ve ipek kozasından elde edilen ürünler tanıtıldı.

Alanya kültürünü dünya tanıyor!

Litvanya’nın Siauliai (Şouli) şehrinden gelen 4 el sanatı ustasına, Alanya Belediyesi Sandık Emini Kayhanlar Evi El Sanatları Merkezi’nde, Alanya ipeği ve ipek kozasından elde edilen ürünler tanıtıldı.

19 Nisan 2017 Çarşamba 22:16
Alanya kültürünü  dünya tanıyor!
Alanya Litvanyalılar Derneği tarafından, Paskalya öncesi Alanya ve Antalya’da yaşayan Litvan çocuklara yumurta boyama ve kağıt kesme sanatını öğretmek için davet edilen Litvan el sanatları ustaları Laima Kelmerliene, Rasa Siskuviene, Loreta Kaniauskiene ve Irmina Siskute, Sandık Emini Kayhanlar Evi El Sanatları Merkezi’ni ziyaret etti. Alanya Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Alanya Litvanyalılar Derneği işbirliğiyle de bir kültürel etkinlik düzenlendi. Bu etkinlikte Alanya ve Şouli şehirlerinin en popüler el sanatları karşılıklı olarak öğretildi. Litvanyalı ustalar Alanyalı hanımlara yumurta boyama, kağıt kesme sanatının inceliklerini öğretirken, Alanyalı hanımlar Ümmühan Herçiçek ve Leyla Morabıt ise Litvan konuklara ipek çözme, ipek dokuma ve ipek kozasından çiçek yapmayı öğretti.
YUMURTA BOYAMA SANATI ALANYA’YA GELİRKEN, ALANYA İPEĞİ DE ŞOULİ’YE GİTTİ
Hristiyanlık inancında yumurta boyamanın önemli bir sanat olduğunu ifade eden Boyama Ustası Laima Kelmeliene, Alanyalı hanımlara yumurta boyamanın inceliklerini öğretti. “Bizim kültürümüzde yumurta boyama İsa’nın dirilişi, ilkbaharın gelişi, insan ruhunun canlanması anlamına gelir” diyen Kelmeliene, yumurta boyama inancının aslında Hristiyanlık tarihinden daha öncelere dayandığının da altını çizdi. Yumurta üzerindeki her desenin farklı bir anlamı olduğunu belirten Ustası Kelmeliene, yeşil rengin yeniden doğuşu, mavinin gökyüzünün sembolü, yılanın koruyucu özelliği olduğunu kaydetti.
KELMELİENE, “ORTAK YANLARIMIZ ÇOK”
Alanya’ya ilk defa geldiğini belirten Litvanyalı Boyama Ustası Laima Kelmeliene, “Etrafıma baktığım zaman ortak yanlarımızın çok olduğunu gördüm. El işlerinde, dokumalarda, dantellerde kullanılan desen ve renkler birbirine çok yakın. Bu etkinliğe katılmamızı sağlayan Alanya Belediyesine teşekkür ederiz. Alanya kültürünü öğrendik, kendi kültürümüzü de öğrettik” dedi.
BAŞKAN YÜCEL, “ALANYA KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ”
Litvan konukları Sandık Emini Kayhanlar Evi El Sanatları Merkezi’nde ziyaret eden Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ustalarla iki ülke kültürü üzerine bilgi alış-verişinde bulundu; Başkan Yücel, Alanya kültürünü dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi. Yücel, “Alanya çok dilli, çok dinli, çok kültürlü bir şehir. Burada dünyanın 79 ülkesinden insan yaşıyor. Farklılığımız zenginliğimizdir. Bu zengin kültür ortamında da geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak, yaşatırken de dünyaya tanıtmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kültürel çalışmalardan dolayı konuklara teşekkür eden Başkan Yücel, ipek kozasından da birer tablo hediye etti.
Son Güncelleme: 20.04.2017 00:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81