'Türkiye'nin imajı düzeltilmeli'

'Türkiye'nin imajı düzeltilmeli'

17 Kasım 2016 Perşembe 21:15
'Türkiye'nin imajı düzeltilmeli'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizmde daralmanın yaşandığı bir dönemde Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin iptal edilmesini de eleştirerek, “Antalya’nın, Türkiye’nin çok önemli bir markası olan Aspendos Festivali’nin iptal edilmesi yanlış oldu. Umarız aynı yanlış tekrarlanmaz” diye konuştu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2017 bütçesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Budak, turizmde 2016 yılında ağır bir kriz yaşandığını, turist harcamalarında 150 Dolar'a kadar ulaşan gerilemeye rağmen turist sayısındaki azalmanın önlenemediğini kaydetti. Budak, “Türkiye cari açık veren bir ülke. Doğrudan döviz kazandıran ana sektörümüz ise turizm. 10 aylık dönemde 9.5 milyon turist, 8 milyar Dolar düzeyinde gelir kaybı ortaya çıktı" dedi.
'500 BİN TURİZM ÇALIŞANI İŞSİZ'
Turizmdeki gerilemenin ekonominin tüm sektörlerini etkilediğini söyleyen Budak, "Turizm sektöründen etkilenen diğer sektörleri koyduğunuz zaman 500 bin civarında çalışan işsiz kaldı. Turizmdeki daralmayla birlikte işsizlik oranı yüzde 11.3 ile rekor seviyelere geldi” diye konuştu. Turizmde yaşanan gerilemede büyük payın Rusya olmasına karşın, Türkiye’nin Avrupa pazarından da ciddi kayıplar yaşadığını kaydeden Budak, Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesinin yeterli görülmemesi gerektiğini vurguladı. Budak, “Geçen yıl Bakan Mahir Ünal, ‘Rusya’dan 2 milyon turist gelir, sorun olmaz’ diyordu. Bu anlayışla gerekli adımlar atılmadı ve ağır bir fatura ortaya çıktı. Bugün de ‘Rusya ile ilişkiler düzeldi, seneye 5 milyon turist gelir’ gibi açıklamalar yapılıyor. Bu yaklaşım yine kaybettirir. Önümüzdeki sene eğer sadece Rusya’ya güveniyorsak, şimdiden uyarıyorum, sadece Rusya’yla Türk turizmi kurtulmaz" dedi.
'AVRUPA PAZARINI KAYBETMEYELİM'
Ekonomik sıkıntılar nedeniyle Rusya’dan gelecek turist sayısının da  2 milyonun üstünde olmayacağını belirten Budak, Türkiye’nin acilen Avrupa pazarında yoğunlaşması gerektiğine işaret etti. Budak, "2017 için özel bir bütçe ile daha fazla tanıtım yapması lazım. Ama bakıyorsunuz, 2016 yılında 118 turizm fuarına katılım öngörülürken, 2017 için fuar sayısı 112’ye düşürülüyor. Bu büyük bir çelişkidir. Erken rezervasyonlarla ilgili rakamlar hiç olumlu değil. Yaprak kımıldamıyor ve moraller son derece bozuk. Türkiye'nin imajıyla ilgili son derece önemli sıkıntılar var. Bunların aşılması için de PR çalışmaları yapılması, fuar sayısının artırılması gerekiyor. Avrupa pazarı bizim için en olgunlaşmış pazar. Bu pazarın en önemli televizyon kanallarına, gazetelerine ilanlar verilmesi, haberler yaptırılması ve bu imajla ilgili sıkıntının aşılması gerekir" diye konuştu.
Son Güncelleme: 17.11.2016 21:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81