'Tarım geliri % 25 düştü'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, "Tarım sektörü geliri 2010 yılından sonra yüzde 25 düşmüştür" dedi.

'Tarım geliri % 25 düştü'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının (ATSO) Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, "Tarım sektörü geliri 2010 yılından sonra yüzde 25 düşmüştür" dedi.

27 Aralık 2016 Salı 23:19
'Tarım geliri % 25 düştü'

ATSO Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Başkan Davut Çetin, ekonomide güzel şeylerden söz etmeye gayret göstereceğini belirtti. Çetin, "Ekonomide aylardan bu yana dile getirdiğimiz talepler nihayet gündeme gelmeye ve önlemler alınmaya başlanmıştır. Şubat ayından bu yana biz Antalya'da bütün sektörlere dönük vergi ve sigorta prim ertelemesi ve kredi desteği verilmesi talebinde bulunduk. Nihayet ekonomide sıkıntı artınca Türkiye genelinde çözüm arayışı başladı ve bu önlemler alınmaya başlandı. Önce biz Odalar olarak kredi desteği için bir şeyler yapmak istedik" ifadelerini kullandı.
‘400 MİLYAR LİRA KOBİ KREDİSİ KULLANMIŞ DURUMDA’
Kredi Garanti Fonunun devreye girmesiyle KOBİ'lere kredi verilmesinin önünün açılmasını talep ettiklerini dile getiren Başkan Çetin, “Bugün KOBİ kredisi dediğimiz zaman, 2 milyon 800 bin işletme veya esnaf 400 milyar lira KOBİ kredisi kullanmış durumdadır. Yani 250 milyarlık kredi paketi büyük bir paket. Henüz ortada somut bir düzenleme yok bekliyoruz” şeklinde konuştu. Çetin, hükümetin SGK prim ödemelerinin ertelenmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.  Kredi ve istihdam teşviklerinin çok yararlı olduğunu söyleyen Davut Çetin,  "Ekonomide güven artırıcı önlemler her şeyden önce gelmelidir" dedi.
‘TARIM SEKTÖRÜ GELİRİ 2010’DAN SONRA DÜŞTÜ’
TUİK’in, 2001’den sonra ilk defa illerin üretim gelirlerini yayınladığını belirten Davut Çetin, tarım sektörü gelirinin 2010 yılından sonra yüzde 25 düştüğünü belirtti. Çetin konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Antalya'nın toplam gayri safi yurtiçi hasılası, yıllık brüt kar, ücret, kira ve faiz gelirleri 2004 yılında 18 milyar TL’yken, 2014 yılında 65 milyar TL'ye çıkmıştır. 2004 yılında Antalya GSYH değerinde beşinci il iken, 2014 yılında altıncı sıraya gerilemiştir. 2004-2014 döneminde kişi başına gelirin en az arttığı il Antalya olmuştur. Antalya, kişi başına gelirde 2004 yılında beşinci sıradayken, 2014 yılında dokuzuncu sıraya gerilemiştir. Kişi başı gelir artışında en sonda olmamızın bir nedeni Antalya nüfusunun iç göçle hızlı artması, diğer nedeni tarım gelirinin düşmesidir. Tarım sektörü geliri 2010 yılından sonra yüzde 25 düşmüştür. Tarımda fiyat ve gelir düşüşü halen devam etmektedir. Sonuç olarak 2004-2014 dönemi rakamlarının üzerine geçen yıl ve bu yıl turizmdeki ve tarımdaki büyük kayıplar eklenmiştir."
"2017’DE EKONOMİDE BÜYÜK BİR DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUZ’
2017 yılında Türkiye ekonomisinde büyük bir değişiklik beklemediklerini ifade eden ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya’da daha iyi bir yıl ümit ettiklerini dile getirdi. ATSO Başkanı Çetin, "Avrupa’da terör korkusu devam ediyor ve Almanya’da satışlar İspanya’dan sonra Yunanistan’a kayıyor. Dolayısıyla temkinli olmak, dünya ve Türkiye ekonomisindeki riskleri yakından izlemek gerekiyor. 2017 yılında hem 2013-2016 stratejik planımızdaki hedeflerimizin tamamlanması için çalışacağız hem de 2017-2020 dönemi stratejik planını başlatmış olacağız" dedi.
Son Güncelleme: 27.12.2016 23:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81