'Bu projeye ortak olmayacağım'

Alanya Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi olan Şehir Plancısı Erkan Demirci, anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin yeni dönemini kendi penceresinden anlattı.

'Bu projeye ortak olmayacağım'

Alanya Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi olan Şehir Plancısı Erkan Demirci, anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin yeni dönemini kendi penceresinden anlattı.

23 Ocak 2017 Pazartesi 19:16
'Bu projeye ortak olmayacağım'
 Demirci, "Parlamenter demokrasilerde cumhurbaşkanı sorumsuz ve yetkisizdir. Bu yüzden halk değil, meclis tarafından seçilir. Yetkileri semboliktir. Tüm sorumluluk başbakana aittir. Başkanlık sistemlerinin temelinde eyaletler vardır, başbakan yoktur. Bakanlar seçilmezler, başkan tarafından atanırlar. Halka karşı değil, başkana karşı sorumludurlar. Ülke kuvvetli bir başkan eliyle yönetilir. Bugün Türkiye'de yapılmak istenen federal Türkiye'nin kurulmasına yönelik bir projenin ikinci safhasıdır. İlk safha cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi idi ve bu aşama başarıyla geçildi. İkinci safha seçilen cumhurbaşkanının yetki ve sorumluluklarını arttırmaktır. Süreç halen devam etmektedir. Referandum ile sonlanacaktır. Üçüncü ve son safha ise Türkiye'nin eyaletlere bölünmesi sürecidir. Eyalet sistemi için çözüm süreci rezilliği aşamasında zemin yoklaması yapılmış, ancak halkın tepkisi nedeniyle buzdolabına kaldırılmıştır. Bugünkü siyasal ortamda dillendirilemeyen eyalet sistemi başkanlık sisteminin kabul edilmesi durumunda, şartlar olgunlaştırılacak ve en geç 10 yıl içerisinde buzdolabından çıkarılıp, ısıtılarak yeniden önümüze getirilecektir. Gönülden bağlı olduğum Atatürk ilkeleri içerisinde cumhuriyetçilik ve milliyetçilik ilkeleri de bulunmaktadır. Bu ilkeleri hiç bir koşulda unutmayacağım. Bir oy hiç bir şeyi etkilemez belki ama ben ulus devlete ve cumhuriyete sahip çıkarak arkasında hangi dış mihrakların olduğunu bilmediğim bu projeye ortak olmayacağım" dedi.
Son Güncelleme: 23.01.2017 20:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81