'Allerjik Rinit'e dikkat

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte mevsimsel alerji de arttı. Allerjik rinitin en önemli nedeni ise havada uçuşan polenler ve ağaçlardır. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yurdanur Şahin Alerjik Rinit (saman nezlesi) ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı.

'Allerjik Rinit'e dikkat

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte mevsimsel alerji de arttı. Allerjik rinitin en önemli nedeni ise havada uçuşan polenler ve ağaçlardır. Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yurdanur Şahin Alerjik Rinit (saman nezlesi) ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı.

20 Nisan 2017 Perşembe 21:15
'Allerjik Rinit'e dikkat
Alerji vücudun ilaç, polen, ev tozu ve kimyasal maddelere karşı göstermiş olduğu duyarlılık reaksiyonudur diyen Uzm. Dr. Yurdanur Şahin, “alerjik hastaların yarısından fazlasının sebebi genetik kökendir. Saman nezlesi (alerjik rinit) ise burun içini kaplayan mukozanın alerjik nedenli iltihaplanmasına denir ve özellikle alerjik yatkınlığı olan kişilerde daha sık görülür” dedi.
Allerjik Rinit (Saman nezlesi) Nedir? Korunmak İçin Neler Yapmak Gerekir?
Alerjik rinit, alerji kaynaklı burun iltihabı demektir diyen Uzm. Dr. Yurdanur Şahin “alerjenlerin burunda bulunan hava yolu mukozasına yapışarak iltihabi reaksiyonları başlatması ile oluşur. Belirli mevsimlerde (polenlerin uçuştuğu bahar aylarında) meydana gelen türüne mevsimsel rinit denir. Mevsimsel alerjik rinit saman nezlesi olarak da bilinir. Alerjik rinitin bir de tüm yıl boyunca süren tipi vardır ve perenial rinit olarak isimlendirilir. Perenial rinit’in nedeni ise genellikle yıl boyunca ortamda bulunan hayvan tüyü, çeşitli kimyasallar veya ev tozu gibi alerjen faktörlerdir. Eğer gerekli tedbirler alınır ve uygun tedavi verilirse hastalığın atak sayısını azaltmak mümkündür” dedi.
Belirtileri Nelerdir?
Alerjik rinitin belirtilerinin burun akıntısı, burun tıkanması, gözlerde sulanma ve kaşıntı, aksırma, öksürme ve boğaz ağrısı, boğazda, burunda veya üst damakta kaşıntı, sinüslerde baskı ve yüzde ağrı, gözaltlarının şişmesi ve mavimsi bir renk alması, koku ve tat duyularında azalma, çocuk hastalarda sık sık ellerini buruna sürtme ve kaşıma hareketi, yorgunluk, algılama güçlüğü, uyku bozukluğu bazen bu belirtilere hırıltılı solunumun eşlik etmesi, öksürük ve baş ağrısı şeklinde de görülebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Yurdanur Şahin açıklamasına şöyle devam etti; “alerjik rinit genellikle alerji yatkınlığı olan, atopik olarak adlandırılan kişilerde görülmektedir. Bu kişilerde diğer alerjik hastalıkların (egzama, ürtiker, astım) görülme sıklığı da artar. Ailesinde alerjik hastalık öyküsü olan kişilerde de alerjik rinit görülme sıklığı artmaktadır. Hastalık semptomları ise genellikle 40 yaşından önce görülmekte ve yaş ilerledikçe şikayetler azalmaktadır” dedi.
Nasıl Tedavi Edilir?
Alerjik rinitin tedavisi şikayetlerin giderilmesine yöneliktir, hastalık bu tedaviyle ortadan kaldırılamaz diyen Uzm. Dr. Yurdanur Şahin alerjik rinitin tedavisinde hekim tarafından, antihistaminik denilen ve alerjenle karşılaşıldığında olaya neden olan madde salınımını engelleyen ilaçlar kullanılır. Bunlar genellikle de çok faydalıdırlar. Alerjene maruz kalmadan önce kullanıldığında etkileri daha da iyidir. Özellikle kaşıntı, akıntı ve hapşırma gibi belirtilerin giderilmesinde etkilidirler. Ayrıca burun iç yüzeyindeki şişliği azaltan ilaçlar da tedavide kullanılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan bir diğer seçenek ise burun spreyleridir. Ancak tüm bu ilaçlar muhakkak hekim tarafından hastalığın şiddeti ve hastanın durumu değerlendirilerek verilmesi gerekir. Hastalığın medikal tedavisi aynı zamanda çevre kontrolü danışmalığını da kapsamalıdır” dedi.
Alerjik Riniti Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Alerjik rinitli kişilerin tozlu ve polenli ortamlarda bulunmaması, eğer bulunmak zorundalarsa da maske kullanmaları gerekmektedir diyen Uzm. Dr. Yurdanur Şahin, şöyle devam etti “polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır. Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havası alerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, evde hava nemlendiricileri kullanılmalıdır. Oda havasının temizliğine dikkat edilmeli ve evde hayvan ve bitki beslemekten kaçınılmalı, tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edilmelidir. Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyaları kullanılmamalı, ilaçlar ise hekimin önerdiği şekilde kullanılmaya özen gösterilmelidir. Bunun dışında ise genel sağlık kurallarına uygun davranarak, her gün egzersiz yapılmalı, sigarayı kullanımı bırakılarak dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir” dedi.

Son Güncelleme: 20.04.2017 21:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81