'Alanya Kültürel Miras Rotası' tanıtıldı

'Alanya Kültürel Miras Rotası' tanıtıldı

20 Temmuz 2017 Perşembe 19:23
'Alanya Kültürel  Miras Rotası' tanıtıldı
ALSİAD ve ANKA'nın ortak yürüttüğü “Alanya Kültürel Miras Rotası” projesi ile sürdürülebilir turizm yolunda Alanya rotası belirleniyor. Projenin tanıtım toplantısı kalabalık bir katılımla ALTSO'da gerçekleştirildi. 
 
Alanya Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD) ve Antalya Kültürel Miras Araştırmacıları Derneği'nin (ANKA) ortak yürüttüğü “Alanya Kültürel Miras Rotası” projesinin tanıtımı Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Meclis Salonu'nda yapıldı. Yoğun bir davetli katılımı ile yapılan lansman toplantısına Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yenialp, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, Alanya'daki tüm STK temsilcileri ve yöneticileri, Alaaddin Keykubat Üniversitesi öğretim üyeleri ve tüm ALSİAD üyeleri katıldı. Antalya Kültürel Miras Araştırmacıları Derneği (ANKA) Yönetim Kurulu Başkanı Arkeolog-Rehber Dr. Selda Baybo'nun sunumunu yaptığı proje davetliler tarafından ilgiyle karşılandı.
'AMACIMIZ ŞEHRİMİZİN EKONOMİK GÜCÜNÜ ARTTIRMAK'
ALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Tabaklar açılış konuşmasında, "Yaklaşık 20 yıldır Anadolu'nun farklı bölgelerinde tespit edilen ve aktif olarak alternatif turizme hizmet eden 17 kültür rotası bulunmaktadır. Bu kültür rotalarının 18.sini Alanya Kültürel Miras Rotası olarak bu proje ile hayata geçirmek üzere yola çıktık. Amacımız ALSİAD olarak şehrimizin değerini ve buna bağlı olarak ekonomik gücünü artırmak üzere alternatif turizmi hayata geçirmek doğa ve kültür tutkunları için alternatif Turizm seçeneğini Alanya’da arttırmak ve yaşatmak istiyoruz.
'DÖRT MEVSİM BOYUNCA ZİYARETÇİLERE AÇILIYOR'
Dünyada farklı uygulamaları bulunan eko-kültürel turizm faaliyetlerinden Türkiye’de şimdilik en çok tatbik edileni somut ve somut olmayan kültürel miras varlıklarını bünyesinde barındıran kültürel miras rotalarıdır. Antik ve modern öncesi ulaşım güzergahlarının doğal ve kültürel çevresi korunmak suretiyle oluşturulan bu rotalar dört mevsim boyunca ziyaretçileri spor/kamp amaçlı kullanımlarına açılmakta, Ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Antalya’da “Likya Yolu/Lycian Way”; Muğla’da “Karya Yolu/Carian Way”; Eskişehir’de “Frig Yolu/Phrygian Way”; Simav-Kütahya-İzmit arası “Evliya Çelebi Yolu/Ottoman Pilgrim’s Way”; Urfa’da “Hz. İbrahim Yolu/ Abrahams Path” bu yollar arasında iyi bilinen birkaç örneği oluşturmaktadır. Likya yolu yıllık 30.000 ziyaretçi ağırlamaktadır.
'ALANYA'NIN ÖZGÜN DEĞERİ TURİZM ANLAYIŞIYLA HAYATA GEÇECEK'
Önerilen proje, ulusal ve uluslarası fuarlarda ve ilgili tanıtım broşürleri, harita ve kitapçıklarda bugüne değin kendisine yer bulamamış olan Alanya Kültürel Miras Rotası’nın arazi ve arazi sonrası tamamlanarak bu birikime eklemlenmesini amaçlamaktadır. Başka bir deyişle, “Alanya Kültürel Miras Rotası” projesi, Antikçağlardan Selçuklu’ya ve Osmanlı’dan günümüze değin Alanya’nın iktisadi, siyasi, beşeri ve toplumsal yaşamında belirleyici bir öneme sahip olan yol ağları ile çevresindeki doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin kayıt altına alınarak kamu ortak çıkarı perspektifinde yeniden kullanımını amaçlar. Bu bağlamda projenin asli hedefi Alanyalıların sahiplendiği özgün kültürel değerlerinin “doğasına, kültürüne ve geçmişine saygılı” bir turizm anlayışıyla hayata geçirmesine dönük arayışlara yardımcı olmaktır" diye konuştu.
Son Güncelleme: 20.07.2017 20:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81