'AKP'nin sözde rekor büyümesi işsizliğe çare üretmedi'

'AKP'nin sözde rekor büyümesi işsizliğe çare üretmedi'

17 Eylül 2017 Pazar 20:40
'AKP'nin sözde rekor büyümesi işsizliğe çare üretmedi'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP Hükümetinin teşvik, prim erteleme ve kredi pompalamalarına rağmen işsizliğin çift hanelerde kalmaya devam ettiğine dikkat çekerek, “İşsizlik rakamları, AKP Hükümetinin sözde rekor büyümesinin nitelikli bir büyüme olmadığının kanıtı. O kadar teşvik ve desteğe rağmen işsizlik hala çift hanelerde, genç işsizliği büyüyor” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Haziran ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi. İşsiz sayısının Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 124 bin bin artarak 3 milyon 251 bine çıktığını kaydeden Budak, bir önceki aya göre de işsiz sayısının 26 bin arttığını kaydetti. Kayıt dışı çalışanların ve genç işsizlikte artış eğiliminin sürdüğüne dikkat çeken Budak, “İstihdam kampanyası, prim ertelemeleri, 250 milyar TL’ye kadar ulaşan Kredi Garanti Fonu (KGF) destekleri ve 25 milyar TL düzeyindeki bütçe açığına rağmen, işsizlik 10.2’den aşağı inmedi. Özellikle genç işsizlikte artış sürüyor. Geçen yıl Haziran’da yüzde 19.4 olan genç işsizlerin oranı yüzde 20’6’ya çıkmıştır. Ne yazık ki son bir aylık dönemde genç işsizlikte 1 puana yakın artış var. Mayıs 2017’de yüzde 19.8 olan genç işsizlik, Haziran 2017’de yüzde 2016 olmuştur. Genç kadınlarda işsizlik oranı yüzde 26.8’a çıkmış durumda.  Her 4 genç kadından biri işsizdir.  Bu kadar geniş teşviklere, kredi pompalanmasına rağmen, işsizlik tek haneye inmemiş, gençlere iş yaratılamamıştır. AKP’nin sözde rekor büyümesi işsizliğe çare üretmemiş görünüyor. Kalıcı bir büyüme için yatırım ve üretim artışını sağlayacak adımlara ihtiyaç var. Bunu için de öncelikli olan demokrasi, adalet, hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargıdır” dedi.
‘HER 5 GENÇTEN BİRİSİ İŞSİZ’
AKP Genel Başkanı ve Hükümet üyelerinin 2017 yılı büyüme rakamlarını yere göğe sığdıramadığını ancak bu büyüme rakamlarının işsizlik, enflasyon ve faizde olumlu bir etkisinin olmadığını kaydeden Budak, şöyle devam etti “AKP hükümeti ‘Türkiye büyüyor’ diye pembe tablo çiziyor ama bardak boştur.  Ekonomiyi canlandırmak için atılan adımlarla büyüme balonu şişirildi ama bunun nitelikli bir büyüme olmadığı işsizlik ve enflasyon rakamlarıyla ortada. Tüm adımlara rağmen, işsizlik, yoksulluk azalmıyor. Ekonomide çarklar dönmüyor. Protestolu senet tutarı, takibe düşen kredi miktarı sürekli artıyor. Bu teşvik ve kredilerin geri ödemeleri başladığında sıkıntı daha da büyüyecek.  Ne kadar erteleme yaparsanız yapın, huzur ve güven ortamı oluşmadığı sürece işlerin düzelmesi mümkün değil. Teşvik ve desteklerle sonuç alınamayınca şimdi yeniden baskılar gündeme geliyor. Bankalara gözdağı veriliyor. Böyle bir ortamda güven oluşur mu? Ekonomi, baskıyla, sürekli aflarla, kredi pompalamalarıyla değil, hukukla, demokrasiyle rayına girer. Adalet ve demokrasi olmazsa yatırım olmaz, üretim olmaz, iş olmaz, istihdam olmaz, refah ve huzur olmaz. Her 5 gençten biri işsiz. Gençlere iş ve aş vermenin yolu adalet ve demokrasidir. Bir an önce OHAL kalkmalı, gerginlik, kutuplaşma sonlandırılmalıdır.” 
 
Son Güncelleme: 17.09.2017 20:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81