'Ağır yemeklerdan uzak durun'

Diyetisyen Yavuz Çetin Ramazan ayı içerisinde iftar ve sahurda yenmesi gereken yiyecekler konusunda vatandaşları uyardı.

'Ağır yemeklerdan uzak durun'

Diyetisyen Yavuz Çetin Ramazan ayı içerisinde iftar ve sahurda yenmesi gereken yiyecekler konusunda vatandaşları uyardı.

28 Mayıs 2017 Pazar 20:55
'Ağır yemeklerdan uzak durun'
Çetin, "Ramazan'ın özellikle yaz aylarına denk gelmesiyle sıvı tüketimi biraz daha önem kazanıyor. Normalde bir kişinin sıvı ihtiyacı günde 2-2.5 litreyken  yaz aylarında bu 3 litreyi buluyor. Çünkü vücut çok fazla sıvı kaybediyor. Sıvı ihtiyacımızın bir çoğunu su ile karşılayamayabiliyoruz. Razaman'da iftar ile sahur arasında ki süre kısa olduğundan dolayı 2.5 litre su içmek zor olabiliyor. Bundan dolayı bir kaç farklı yöntemde deneyebiliriz sıvı tüketimini karşılamak için. Özellikle sahurda sulu meyvelerden 1 porsiyon tercih etmeliyiz. Örnek verecek olursak şeftali, kavun, karpuz gibi sulu meyveleri tercih edebiliriz. Onun dışında  komposto veya hoşaf çok çok faydalı olabilir sıvı ihtiyacımızı karşılamak için. Ayrıca bu iki besin bizi gün içerisinde  uzun süre tok tuttuğu için  doygunluk hissi vermesi açısından  bize çok faydalı olur. Ramazan'da gün içerisinde çok fazla sıvı kayebediyoruz terleme ile birlikte bunun yanı sıra minarel kaybımızda çok fazla oluyor ve bunları telafi etmek için hemde sıvı ihtiyacımızı karşılamak için iftardan 1 saat sonra 1 tane maden suyu içilmesini öneriyorum" dedi. 
'SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN'
Çetin, "Beslenmenin temel prensibi, sahur ve iftarda doğru beslenebilip kişinin o günü herhangi bir sağlık problemi, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerden uzak kalarak atlatabilmesidir. Bunun için yapılması gereken şeyler aslında çok da zor değil. Tek yapmanız gereken sahuru sabah kahvaltısı gibi düşünüp ona uygun şeyler yemek olacaktır. İftarda ise, mideye uzun süren açlıktan sonra yüklenmek doğru değildir. İlk olarak 1 kase çorba, yanında birkaç zeytin, hurma, 1 dilim ekmekle açıp en az 15-20 dakikalık bir ara verin. Daha sonrasında ana yemeğinizi, salatanızı, yoğurt, ekmek veya pilav, makarnanızı alabilirsiniz.Tatlı olarak ağır hamur tatlılarını değil, sütlü tatlıları tercih ediniz. Sütlü tatlıların sindirimi diğer ağır hamur tatlılarına göre daha kolaydır.Yemeğin hemen arkasına değil en az yarım saat bir saat geçmiş olmasına dikkat edin. Sahurda ayrıca basit karbonhidrat dediğimiz tatlılar, hamur işleri tercih edilmemelidir. Bu besinlerin özelliği kan şekerini çok hızlı yükseltip daha sonrasında ise şiddetli açlık nöbetlerinin açığa çıkmasına neden olmasıdır. Bu da iftarın çok yoğun geçmesine hatta kilo artışına neden olabilir" şeklinde konuştu. - Mert CANTÜRK
Son Güncelleme: 28.05.2017 20:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81