'AB ile güven problemi var'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ilişkileri hakkında, "AB ile maalesef bir güven bunalımı var.

'AB ile güven problemi var'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ilişkileri hakkında, "AB ile maalesef bir güven bunalımı var.

05 Ocak 2017 Perşembe 20:08
'AB ile güven problemi var'
Ama şu anda her şey ortada. Bu konuda esasen AB'nin bir karar vermesi lazım. Bize de dürüst davranması lazım. Bizim beklentimiz bu. Dürüst olalım birbirimize. Ne istiyorsak söyleyelim, istiyorsak da istemiyorsak da. Ondan sonra herkes yoluna devam eder." dedi. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, "ABD'nin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı, yeni bir soğuk savaş başlangıcı mı yorumlarına neden oldu. Yeni bir soğuk savaşa mı giriyoruz, taktiksel hamleler mi? ABD-Rusya ilişkilerinin bu gerilimli seyri Obama yönetimi ile mi sınırlı olur yoksa Trump yönetime geldikten sonra bir değişiklik görülebilir mi?" sorusuna Çavuşoğlu, ABD'nin Rus diplomatları sınır dışı etme kararının ardından soğuk savaş dönemine girmek istemediklerini belirttiklerini ve bugün de aynı düşünceye sahip olduklarını ifade etti.
'ABD VE RUSYA, STRATEJİK ORTAĞIMIZ'
Çavuşoğlu, ABD ve Rusya'nın, Türkiye için stratejik ortak olduğunu dile getirerek, farklı birtakım sorunlar olmasına rağmen Türkiye'nin kazan kazan formülüyle iki ülkeyle de ilişkilerin geliştirilmesi için çaba sarf ettiğini belirtti. ABD ve Rusya arasındaki gerginliğin hiç kimseye faydası olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, dünyada çok fazla sorunun bulunduğunu, bu sorunların çözülmesi için iki ülkeye de ihtiyaç olduğunu kaydetti. Yeniden bir kamplaşma ve soğuk savaş belirtileri üzerinde durmak yerine, ABD ve Rusya'nın işbirliği ve var olan sorunları çözmeye yönelik çalışmalar üzerinde durması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin dengeli bir şekilde iki ülkeyle de ilişkilerini daha fazla geliştirmeyi istediğini belirtti.
'AB DAYATMA YAPMAZSA İŞLER YOLUNA GİRER'
Türkiye ile AB ilişkilerini değerlendiren Çavuşoğlu "Hiçbir ülkeyle veya kurumla ilişkilerimizi gergin bir şekilde yürütmek istemeyiz. Ama yanlış olan konularda düşüncelerimizi net bir şekilde söylüyoruz." ifadelerini kullandı. AB liderlerine ve kurumlarına Türkiye'ye yaklaşımlarının doğru olmadığını aktardıklarını söyleyen Çavuşoğlu, bunu her fırsatta vurguladıklarını dile getirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Son zamanlarda Türkiye'yi kaybetme kaygısıyla AB'nin yaklaşımlarında bir değişiklik olduğunu görüyoruz. Örneğin son Dışişleri Bakanları Toplantısında Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz,Türkiye'ye karşı tutumunda tek başına kalmıştı. AB ile ilişkilerimizi niye kötü bir çizgide götürelim? Bize ne faydası var?" değerlendirmesinde bulundu. AB'nin çifte standartlarından ve tepeden bakan tutumundan dolayı hayal kırıklıkları ve güven bunalımı olduğunu belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin ise bugüne kadar AB'ye verdiği sözleri hep tuttuğuna dikkati çekti. Çavuşoğlu, "AB vize serbestisini terör ile ilgili kanunlara bağlarsa o zaman bu gerginlikler devam eder." diyerek, AB'nin dayatma yapmaması durumunda işlerin yoluna gireceğini ifade etti. - Haber Merkezi
Son Güncelleme: 05.01.2017 20:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81